środa, 15 czerwca 2016

Sezon truskawkowy

Uwieeeelbiam truskawki!
Zawsze, pod każdą postacią
Pyszne są świeżutkie
w ogrodzie mam jedynie poziomki
a takie zebrane o świcie
zanim wstanie dzień
Smakują wybornie!
ymmm i ten aromat w ustach
Rozkoszuję się smakiem truskawek
dają niemal tyle przyjemności co...
Ach Truskawki... pyszne, smakowite, aromatyczne
Tak je uwielbiam, że mogłabym się zamienić w truskawkę ;)

Pucharek pełen truskawek obsypanych cukrem z dodatkiem bitej śmietany
Kruche ciasto z truskawkami
Truskawkowy torcik z galaretką
Cisto biszkoptowe z truskawkami
Ba nawet smak kompotu truskawkowego mnie zachwyca
A teraz marzą mi się kruche babeczki z truskawkami


Miałam zawsze problem z tym na jak długi czas należy latem włożyć do lodówki galaretkę nim zaleje się nią ułożone na cieście truskawki. Dzięki blogowi Take My Cake nie mam już wątpliwości
Autor bloga zasypuje swe stronice coraz to nowymi przepisami, które chętnie próbuję



A dziś jak zobaczyłam przepis na smakowite babeczki z truskawkami
moja reakcja była natychmiastowa: ymmm pycha!

Polecam!

Clara

3 komentarze:

  1. Witaj Claro. Babeczki z truskawkami, pychota:) Pozdrawiam słonecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis? oprócz: biszkopt, z bitą śmietaną i galaretką? To najwyzej taki typowy, szybki, pod każdy owoc.. moze być truskawka, rabarbar, jabłko, brzoskwinia, co kto chce i ma…
    250 g masła roślinnego (z kruszwicy najlepiej, takie ze słonecznikiem na pudełku, bez dodatków)
    1 szkl cukru
    5 jajek
    3 szkl maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju, 1 łyżka octu

    Rozkręcasz mikserem wszystko mikserem, najpierw masło z cukrem, potem jajka i mąka z proszkiem – na przemian, na końcu oliwa i ocet. Układasz owoce, dajesz kruszonkę (masło, cukier, mąka) lub nie ;) w piekarnik 180 st az się zrumieni, ok 40 minut przynajmniej, ja nie mierzę pilnuję koloru
    Loonei

    OdpowiedzUsuń
  3. truskawki w każdej ilości i pod każdą postacią...uwielbiam, to jest prawdziwy smak początku lata

    OdpowiedzUsuń